keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Banff Mountain Film Festival Helsinki 9.9.2014


Olin eilen tiistaina 9.9.2014 ensimmäistä kertaa Banff Mountain Film Festivaleilla Bio Rexissä. Kyseessä oli itse festivaalin World Tour, missä esiteltiin edellisvuoden lokakuussa järjestettyjen festareiden parhaimmistoa.

Tapahtumapaikkana Bio Rex on erittäin toimiva vaikkakin välitauolla vessoihin syntyy suhteellisen kovat ruuhkat. Tapahtuma alkoi puoliseitsemän aikaan tapahtuman pohjoismaisen järjestäjän tervetuliaissanoilla ja jatkui tapahtuman sponsorin Retki-lehden kustantajan Veikka Gustafssonin mainospuheella.


North of the Sun 
Ensimmäisenä filminä esitettiin festareiden yleisön suosikki, kahden norjalaisen vuoden mittainen pakomatka pohjoisnorjalaiseen syrjäiseen poukamaan surffaamaan ja lautailemaan. Leffan aluksi ajattelin, että elokuva on surffaamisesta ja lautailemisesta, mutta lopputekstien kohdalla tajusin miettiväni vain miten paljon roskaa jätän päivittäin jälkeeni. Kaiken surffaamisen ja lautailun ohella nämä nuoret herrat putsasivat pienestä poukamasta 3 tonnia roskaa 9 kuukauden aikana, minkä paikallinen jätefirma nouti helikopterilla.

Toki sitä jäi myös pohtimaan, että miten paljon sitä voisi oppia itsestään tuollaisessa kokemuksessa. Elokuva oli ehdottomasti koko illan mieleenpainuvin. Ostakaa ihmeessä norjalaisten tuotos, kun ei sitä hinnallakaan ole pilattu.

Traileri

35
Tämä lyhyt pätkä voitti short film -kategorian festareilla. Lyhyt filmissä 35-vuotias kiipeilijä viettää syntymäpäiväänsä kiipeämällä 35 reittiä Indian Creekissä Yhdysvalloissa. Kuvitus on sekoitus kiipeilyä ja elämän yleistä fiilistelyä. Taustalla henkilö kertoo mistä nauttii ja etsii elämän tarkoitusta.

Filmistä jäi erittäin hyvä fiilis ja sellanen, että "minäkin haluan olla onnellinen ja tunnistaa sen onnellisuuden ympärillä."

Koko pätkä Vimeossa

Into the Mind
Festarin ensimmäinen laskupätkä. Kaverit laskee tiukkoja pätkiä Kanadan erämailla.

En ole varma pidinkö tästä, sillä eteen tykitettiin sellasella vauhdilla laskupätkää, kuvia kotkista, musiikkia, intiaaneja ja ties mitä. Toki kyseessä oli vain festarikäyttöön tehty special edition eikä kokonainen pätkä. Mikäli laskisin enemmän, niin koko pätkä tulisi varmasti väijyttyä jossain vaiheessa, ainakin pahimpaan offari-kuumeeseen.

Festari-traileri


Push It
Big wall-kiipeilyä, kyllä kiitos. Filmin juonena oli kahden nuoren naisen valmistautuminen ensimmäiseen big wall-kiipeilyynsä minkä kohteena oli mikä muukaan kuin El Capitan Yosemitessa reittinä Triple Direct.

Kyseinen pätkä oli mielestäni erittäin hyvin tehty ja tätä kuvaa se, että ei-kiipeilijä kaverini totesi pätkän olleen erittäin viihdyttävä. Hienointa oli katsoa kuinka ihminen vaan puskee vaikka voimat ovat lopussa ja kaikki tuntuu niin vaikealta. Tämänkin jälkeen oli fiilis, että "tonne minäkin vielä."

Festari-traileri

Return to the Tepuis
Tähän väliin eteemme vyörytettiin kurkistus biologien maailmaan ja harvinaisen sammakon etsimiseen. Etelä-Amerikan viidakossa on vuori mikä pitää sisällään erikoisen eristäytyneen eläin- ja kasvipopulaation, minne 71-vuotias biologi haluaa mennä etsimään tätä sammakkoaan. Mukaan raahataan vähän kiipeilijöitä, jotta biologi saadaan laskettua syvään kuiluun.

Oikeastaan tämä oli hienoa, koska sitä samalla alkaa miettimään, että maailmassa on vielä paikkoja missä ihmistä ei ole nähty eikä ihminen ole päässyt aiheuttamaan tuhojaan.

Se on vielä pakko sanoa, että tällä kyseisellä sammakolla on erittäin mielyttävä ääni.

Festari-traileri

Sensory Overload
Sokea kaveri laskee kajakilla koskia. Homma kiteytyy tuohon lauseeseen oikeastaan. Erik on ollut sokea murrosiästä lähtien, mutta on silti ehtinyt kiipeämään Everestille ja laskemaan useita koskia kajakilla.

Tämäkin pätkä laittoi ajattelemaan omia pelkoja ja niiden aiheuttamia estoja omassa tekemisessä. Ehkä se pelko onkin taltutettavissa ja ehkä mä voinkin vielä puskea omia rajojani vastaan.

Koko pätkä Vimeossa

Dubai - A Skier's Journey
Lyhyt elokuva laskettelusta Dubaissa. Ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen lähteä laskettelemaan Dubaihin, missä laskettelu tietenkin tapahtuu sisätiloissa hiihtoputkessa. Ilmeisesti Dubaissa on suhteellisen kova laskettelu skene, ainakin tämän yhden hallin sisällä. Sieltä nimittäin löytyy kaveri joka laskee lähes jokaisena päivänä vuodessa, että miettikääs sitä.

Pätkä oli lähinnä viihdyttävä, mutta ei aiheuttanut suurta reaktiota suuntaan tai toiseen. Ehkä pieni himo taas tuli päästä laskemaan.

Koko pätkä Vimeossa

Keeper of the Mountains
The Himalayan Database ja sen synty. Tämä pätkä kertoo tarinan kuinka Nepalin Himalajan vuorinousuja alettiin merkitsemään muistiin ja kuinka siitä on ollut vastuussa vain yksi henkilö.

Viihdyttävä pätkä, mistä tuli hieman uutta tietoa vuorikiipeilystä Himalajalla. Kai sielläkin pitäisi joskus päästä käymään.

Festari-traileri

Supervention
Norjalaiset nuoret miehet laskevat laskettelusuksilla mäkihyppytornista, temppuilevat kaiteilla ja laskevat tiukkoja reittejä vuorien pohjoisseinämillä. Maisemat oli enemmänkin kuin komeita vaikkakin niitä olisi saanut olla enemmän.

Kolmas laskettelupätkä laukaisi sen, että on pakko päästä laskemaan taas. Tämä oli laskupätkistä paras ja varmaankin tämä tulee ehkä jopa ostettua ja katsottua.

Traileri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti